Geweldige finish voor het ASTARA TEAM.

Het team eindigt zijn tweede Dakar met een duurzame auto en Carlos Checa als beste Spanjaard in zijn categorie

Dammam, 15 januari 2023. En toen kwam de laatste dag van de Dakar, een editie die werd gekenmerkt door de zwaarte van de route maar ook door regen en modder. Een totaal van 8.888 kilometer verdeeld over 14 etappes. De laatste 138 kilometer van de speciale etappe van gisteren moeten geweldig hebben gesmaakt voor iedereen die erin slaagde de finishlijn te halen. Een hele prestatie in de zwaarste autosportwedstrijd ter wereld.

Nadat ze in de voorlaatste etappe de woestijnduinen achter zich hadden gelaten, moesten de coureurs gisteren in totaal 417 kilometer afleggen over voornamelijk zand, aarde en modder. Met de bij de start opgedane ervaring was het tijd om te genieten van het rijden met de smaak van 'de overwinning' al binnen handbereik, maar met de nodige voorzichtigheid om risico's te vermijden. En zo was het ook voor de ASTARA TEAM-coureurs. De duo's Carlos Checa-Marc Solà en Laia Sanz-Maurizio Gerini gaan naar huis met de geweldige prestatie dat ze weer een Dakar hebben uitgereden. Voor het hele team is het een grote voldoening gezien de vele obstakels die ze met hard werken, inzet, professionaliteit, vasthoudendheid en veel gezelschap hebben moeten overwinnen.

Een schitterende etappe voor Carlos Checa, die als eerste Spanjaard over de finish kwam, aan de kust van de Perzische Golf op de 10e plaats, slechts 6 minuten en 18 seconden achter de winnaar. Een geweldig resultaat voor deze laatste getimede sectie, die één uur, 15 minuten en 42 seconden in beslag nam. Ook 10e in de categorie T1, als beste Spanjaard zowel in de etappe als in het algemeen, waar hij 23e staat, terwijl Checa in de subcategorie prototypes met 4x2 tractie op het podium staat als leider in de etappe van vandaag. Een geweldig resultaat voor de voormalige World Superbike-kampioen, die nu zijn tweede Dakar succesvol kan afsluiten.

De ASTARA 01 powered by e-fuel van Laia Sanz -nog steeds met maagproblemen- en Maurizio Gerini bereikten de finish als 36e, 13 minuten en 41 seconden achter de etappe-leider, terwijl de ASTARA TEAM-rijder in de T1-categorie als 25e -32e overall- eindigde. In de categorie 4x2 prototypes eindigde Laia Sanz vandaag op de 11e plaats.

Wat betreft het algemeen klassement van de 45ste editie van de Dakar Rally, eindigden de ASTARA TEAM rijders op de 32ste plaats voor Carlos Checa en de 65ste plaats voor Laia Sanz, een belangrijk resultaat voor de rijder na een koprol in etappe 5 en die erin slaagde in de race te blijven dankzij de epische prestatie van het hele team. Voor Carlos Checa is dit zijn tweede deelname aan de Dakar en zijn beste resultaat, want vorig jaar was hij door een valpartij drie etappes uit de race. Laia Sanz van haar kant kan zich erop beroemen dat ze alle edities van de Dakar waaraan ze heeft deelgenomen, elf op de motor en twee in een auto, dertien op een rij heeft volbracht!

Het ASTARA TEAM heeft opnieuw gekozen voor een racewagen op e-brandstof. De ASTARA 01 heeft bewezen de best mogelijke oplossing te zijn om op het hoogste niveau en op een duurzame manier deel te nemen aan de Dakar. Alleen al in de eerste week van de Dakar is het ASTARA-team erin geslaagd 11,58 ton CO2 in de atmosfeer te besparen dankzij het gebruik van deze milieuvriendelijke brandstof. Nu de rally voorbij is, zal het team alle gegevens analyseren en controleren om een gedetailleerd rapport op te stellen over de koolstofvoetafdruk van ASTARA TEAM. Het resultaat zal meer dan gecompenseerd worden door deelname aan verschillende emissiecompensatieprojecten.

Carlos Checa: "We zijn erg blij dat we de Dakar hebben voltooid. Het is niet gemakkelijk geweest want alles is ons overkomen, maar we moeten het SMC-team en ASTARA bedanken voor het vertrouwen in dit project en voor de uitvoering ervan, ik heb er erg van genoten maar we hebben ook een beetje geleden. Marc aan mijn zijde is een belangrijke steun geweest. Vandaag hebben we echt genoten van de etappe, we hebben als een bezetene gereden, Marc heeft het me wat rustiger aan gedaan, maar vandaag was de dag om plezier te maken en uiteindelijk was het een superetappe. We eindigden met een zeer goede smaak in onze mond, voor alles wat er in elke etappe is gebeurd, zullen we tijd hebben om het te bekijken, te onthouden, want het waren zeer intense ervaringen. Persoonlijk was het een geweldige ervaring, om een bijrijder te hebben ontmoet en een vriend te hebben gevonden".

Marc Solà: "Ik ben erg blij dat ik de Dakar heb uitgereden. Dank aan het team en vooral aan Carlos omdat hij me het vertrouwen gaf. Erg blij, Carlos heeft me veel laten lijden omdat het een etappe was met als doel hem te voltooien en hij ging er als een speer vandoor maar hij bewees een geweldige coureur te zijn, we hebben het perfect gedaan. Nu gaan we het vieren met het hele team en tot de volgende keer".

Laia Sanz: "We hebben de Dakar uitgereden, 13 van de 13. Het was moeilijk maar ik wil de monteurs bedanken voor hun werk elke dag en elke nacht, en Maurizio die het geweldig deed. Het is bitterzoet omdat ik denk dat we competitiever hadden kunnen zijn, maar we hebben het einde gehaald."

 

 

Over Astara Western Europe Newsroom

About astara: The Open Mobility Company

We are an open mobility company, with a human-to-human approach, committed to sustainability.

With a turnover of more than 5 billion euros in 2022, astara offers personal mobility solutions, with options for the different needs of each user depending on the maturity of each market, including all ownership, subscription and car sharing. A mobility ecosystem, backed by data intelligence and supported by the astara platform.

All of this is thanks to astara’s diverse team, with more than 40 nationalities, in 19 countries and 3 continents: Europe, LATAM and Southeast Asia.

For more information about astara, visit www.astara.com

Contacts:

[email protected]
PR & Corporate Communications Manager Astara Western Europe

Contact

Pierstraat 229

0475261609